Nybörjarguide: ‘Vad är WordPress underhåll och hur man gör det enkelt?

Så du har precis installerat WordPress för första gången och du kunde inte vara mer nöjd med resultatet. Allt är enkelt, intuitivt och du publicerar fantastiskt innehåll regelbundet – allt med en erfaren webmasters lätthet.

Då börjar oväntade saker hända.

Till en början är det bara ett plugin som ber om en uppdatering. Sedan en till. Därefter är ditt tema tydligen inaktuellt. Slutligen måste hela WordPress-mjukvaran själv uppdateras. En uppdatering går inte så bra, och nu har du fel.

Du börjar undra om du behöver säkerhetskopiera dina blogginlägg – trots allt har du skrivit tusentals värdefulla ord som förbrukat timmar och timmar av din tid. Du vill inte hamna i en av de bloggare som frågar WordPress-forumet hur du återställer din blogg – men du vet inte heller var du ska börja med regelbundet WordPress-underhåll.

Det är därför vi har sammanställt några tips för att göra WordPress-underhåll enkelt, intuitivt och effektivt.

Hur man förenklar WordPress-underhållet från början

Om du ska underhålla din WordPress-webbplats eller blogg ordentligt behöver du två saker. Först behöver du rätt verktyg och taktik som gör det så enkelt som möjligt att säkerhetskopiera och övervaka din WordPress-webbplats.

För det andra måste du ingjuta ett par goda vanor. När allt kommer omkring vill du inte att WordPress-underhåll ska ta mer tid än vad som är absolut nödvändigt.

 

WordPress underhållsteknik och verktyg

Så för att hjälpa dig implementera en WordPress-underhållsstrategi som skyddar din värdefulla webbplats, låt oss börja med taktiken och verktygen som kan hjälpa dig.

 

1. Gör en säkerhetskopia av din WordPress-webbplats

Vi har precis publicerat en detaljerad information om hur du säkerhetskopierar din WordPress-webbplats, men om du har bråttom, här är en snabb lösning.

Det finns ett antal sätt att göra detta – till exempel kan du göra säkerhetskopior manuellt via din webbvärds cPanel – men vi är inte intresserade av många sätt. Vi vill ha ett enkelt och effektivt sätt: ett WordPress-plugin.

Så ... installera BackWPup:

BackWPup – WordPress Backup PluginBackWPup – WordPress Backup Plugin

författare(r): Inpsyde GmbH

Aktuell version: 3.10.0

Senast uppdaterad: 18 juli 2022

backwpup.3.10.0.zip

88 %

Betyg

700 000+

Installerar

WP 3.9+

Kräver

Titta på videorna, och efter alla inledande installationer kommer säkerhetskopiering av din WordPress-webbplats att vara lika enkelt att klicka på några knappar då och då.

 

2. Rensa upp din WordPress databas

Du kanske kan se av det tidigare tipset att vi gillar bra, enkla WordPress-plugins som gör det mesta åt dig. WP Optimize är ett databas rensningsverktyg som hanterar allt från att ta bort inaktuella inläggsrevisioner till att rensa ut ackumulerat postpapper.

 

WP-Optimize – Cache, Clean, Compress.WP-Optimize – Cache, Clean, Compress.

Författare: David Anderson, Ruhani Rabin, Team Updraft

Aktuell version: 3.2.7

Senast uppdaterad: 22 augusti 2022

wp-optimize.3.2.7.zip

96 %

Betyg

1 000 000+

Installerar

WP 4.5+

Kräver

(Dessutom, lägg till en anteckning till dig själv om att du regelbundet vill ta bort plugins som du inte längre använder när du genomgår WordPress-underhållsuppgifter.)

 

3. Kontrollera om din webbplats är indexerad i sökmotorerna

WordPress Underhåll Indexerat

Om du vill att folk ska kunna hitta din webbplats måste du se till att den är indexerad eller listad i sökmotorer som Google.

Att göra något så enkelt som att skriva site:yoursite.com i Googles sökmotor fält är ett snabbt sätt att kontrollera att ditt innehåll är indexerat och redo att visas för sökmotorernas användare.

Ett mer avancerat alternativ är att använda gratisverktyget Screaming Frog SEO Spider för att analysera din webbplats. Det här verktyget kommer att identifiera trasiga länkar, upptäcka duplicerat innehåll och utföra några andra viktiga SEO-relaterade uppgifter för att säkerställa att din webbplats levererar en positiv användarupplevelse och är sökmotorvänlig.

(En annan uppgift du kan utföra är att söka på Google efter några av de sökord du riktar in dig på i ditt innehåll. Denna uppgift kan utföras då och då, bara för att kolla upp din synlighet i sökmotorerna.)

 

4. Kör en säkerhetskontroll

Att skanna din WordPress-blogg efter skadlig programvara kanske inte verkar viktigt nu. Det är dock något du önskar att du hade gjort dagen efter att din webbplats har blivit hackad eller infekterad. Du kanske inte tror att du är ett mål för hackare, men skadlig programvara har ett eget liv och bryr sig inte om vem du är.

Det kostnadsfria Sucuri WordPress-pluginet kan hjälpa dig med denna viktiga underhållsuppgiften.

Sucuri Security – granskning, skanner för skadlig programvara och säkerhetshärdningSucuri säkerhet – granskning, skanner för skadlig programvara och säkerhetshärdning

författare(r): Sucuri Inc.

Aktuell version: 1.8.33

Senast uppdaterad: 5 augusti 2022

sucuri-scanner.1.8.33.zip

84 %

Betyg

800 000+

Installerar

WP 3.6+

Kräver

5. Aktivera underhållsläge

När du utför arbete på din webbplats kan det vara en bra idé att byta till underhållsläge. Om du behöver uppdatera din webbplats snabbt är det bäst att inte göra stegvisa ändringar som alla kan se. Använd istället underhållsläget för att tillfälligt göra din webbplats otillgänglig medan du arbetar med att förbättra den. Vanligtvis är detta bara nödvändigt när du uppdaterar ditt tema, men det är något som är värt att veta om.

Det finns ett plugin som heter WP Maintenance Mode som hjälper dig med det. Det är ganska lätt att använda och låter dig visa en trevlig platshållarskärm som dina besökare kommer att se medan du arbetar bakom gardinerna.

Övervaka din sökmotoroptimering

Denna viktiga WordPress-underhållsuppgift följer på att säkerställa att din webbplats indexeras i sökmotorerna. Uppgiften med sökmotoroptimering för webbplatser (SEO) är dock aldrig avslutad.

Gratis WordPress-plugins som Yoast SEO kan göra ditt liv enklare på den här avdelningen. Pluginet kommer att skanna ditt innehåll och låta dig veta vilka av dina inlägg och sidor som skulle kunna optimeras bättre för ökad synlighet i sökmotorerna.

Med Yoast SEO är ditt mål att vända ett rött ljus till ett grönt ljus. Det tar bara några minuter per inlägg och kan i slutändan resultera i avsevärt förbättrade sökmotorrankningar och mer trafik till din WordPress-webbplats – något vi alla vill ha!

 

Hur man gör WordPress-underhåll så smärtfritt som möjligt

Nu har du en lista med verktyg som hjälper dig att hantera WordPress-underhåll på så lite som några minuter varje månad. Men du kommer faktiskt inte att uppnå den produktivitetsnivån om du inte håller dig medveten om de bästa metoderna. Lyckligtvis har vi några förslag:

  1. a) Ställ in ett regelbundet underhållsschema

Använd ett verktyg som Google Kalender för att påminna dig när det är dags att arbeta med underhållet av din WordPress-webbplats. Om det behövs, inkludera en länk till det här inlägget i beskrivningen som en påminnelse om alla lämpliga verktyg och steg.

https://themeisle.com/blog/wordpress-maintenance-guide/

Vi rekommenderar också att du behåller en Google Sheets- eller Excel-fil med en uppgiftslista över dina uppgifter, som att säkerhetskopiera dina data och köra en säkerhetsskanning.

 

b) Testa dina formulär

Om din webbplats har några formulär som kontaktformulär eller beställningsformulär är det viktigt att du testar dem genom att skicka in en dummy-anmälan. Du skulle väl inte vilja riskera att dessa kundförfrågningar eller kundkontakter försvinner?

 

c) Sätt upp och övervaka sökordsmål

Det finns ett gammalt talesätt - "det som mäts hanteras." Om du inte mäter dina sökmotorresultat, varför skulle du förvänta dig stegvisa förbättringar?

För att hjälpa till med detta, installera och övervaka Google Analytics under din webbplatsinstallation för att mäta hur du presterar i enlighet med dessa sökordsmål. Det är frestande att titta på Google Analytics varje dag, men en gång i månaden borde räcka efter att du har en bra rutin på plats.

 

Sista tankar om WordPress-underhåll

När du har fått alla nödvändiga verktyg inkopplade och köra, bör din pågående WordPress-underhållsstrategi inte ta upp mycket av din tid alls. Att följa en noggrann underhållsrutin med bestämda intervall, som inkluderar säkerhetskopiering, datarensning, SEO och säkerhet, hjälper dig att förbättra WordPress-upplevelsen för både dig och dina läsare.

Ingen vill ha en stökig WordPress-administrationspanel som är full av varningar och felmeddelanden, och ingen vill riskera att förlora allt sitt innehåll och hårda arbete eftersom de inte säkerhetskopierade sin webbplats med några få klick. Så länge du använder rätt verktyg och utvecklar rätt vanor kommer din webbplats att bli desto bättre för det.

Är du redo att ta ditt företags online-närvaro till nästa nivå med hjälp av en effektiv SEO-strategi? JJ Media erbjuder en mängd olika tjänster för att hjälpa dig att öka din synlighet i sökmotorresultaten och få mer relevant trafik till din webbplats. Besök vår hemsida för att läsa mer om hur vi jobbar med SEO för dig.

Skrivet av
Alexander Kommel

Kontakt

Vill du boosta din online närvaro?
Kontakta oss så hjälper vi dig!
Email:
Hello@jj-media.se
Sociala Medier:
Kontaktformulär
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram